Sardana?
In 1995 besloot de cobla tijdelijk de gebaande wegen te verlaten. Ze vroeg een aantal Nederlandse musici om werken voor het orkest te schrijven. Deze mochten per se niet in de vorm van een sardana zijn gegoten. Bijdragen werden geleverd door Chiel Meijering, Jeff Hamburg, Ron Ford, Huba de Graaff, Jacob ter Veldhuis, Maud Sauer en Roderik de Man. Dit project, ‘Sardana?’ geheten, werd een groot succes. ‘Cobla biedt remedie tegen kleurloosheid’, schreef de Volkskrant. De meeste stukken verschenen op onze eerstvolgende cd,
Ajax-Barça
Een paar jaar later, in 1999, kwam hier een vervolg op, het door Philip Curtis geregisseerde ‘Ajax-Barça’, met composities van Michiel Braam, Jan Bus, André Douw, Huba de Graaff, Mark Harperink, Ana Mihajlovic en Cor Fuhler. Tijdens beide projecten stond het orkest onder de bezielende leiding van Rutger van Leyden.
Tussendoor en sindsdien gaf de cobla tientallen concerten in Nederland, Catalonië en elders.
Rapsòdia en blau
Ons meest recente project is ‘Rapsòdia en blau’, in september 2002 gerealiseerd, onder andere tijdens het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen en een Catalaans Festival in het Utrechtse Theater Kikker. Het behelsde onder meer een bewerking van Gershwins Rhapsody in blue met concertpianiste Marianne Boer, een spectaculair solowerk van componist Joan Lluís Moraleda met gast-tenorist Jordi Molina in de hoofdrol, en de schitterende Cançons van de voormalige Catalaanse popster Joan Josep Blay. Soliste hierin was de sopraan Karin van Arkel: ‘Zeer vermeldenswaardig,’ schreef de Gelderlander, en ‘Heel fraai’ de Provinciale Zeeuwsche Courant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *