Cobla werd in 2007 door een aantal professionele Nederlandse musici opgericht naar voorbeeld van de Catalaanse cobla’s. Dit zijn van origine straatorkesten die de eeuwenoude sardana begeleiden, dé dans van de Spaanse deelstaat Catalonië en het gebied rond de Zuid-Franse stad Perpignan. La Principal d’Amsterdam is de enige niet-Catalaanse cobla ter wereld.

De sardana is een prachtige muziekvorm, met soms opgewekte, dan weer melancholische melodieën, en een opzwepend ritme.
Kenmerkend voor de cobla’s zijn de twee tenora’s en tibles, schalmei-achtige instrumenten die tegelijk met het fenomeen cobla in de negentiende eeuw werden ontwikkeld. En ook de flabiol is typisch ‘des cobla’s’. Dit is een kleine flageoletfluit die met één hand wordt bespeeld terwijl de andere een trommeltje bespeelt, de zgn. tamborí. Verder bestaat de bezetting uit twee trompetten, een trombone, twee front bell tuba’s (tenortuba’s) en een contrabas met – net als in Catalonië – drie darmsnaren.

Het repertoire van ons orkest omvat talloze sardana’s. Bovendien spelen wij ook andersoortige muziek voor cobla, waaronder nieuw geschreven werken van Nederlandse componisten als Chiel Meijering, Huba de Graaff, Roderik de Man en Michiel Braam. En, niet te vergeten, bewerkingen, van bijvoorbeeld Gershwins Rhapsody in blue en muziek uit vroeger tijden (Rameau, Praetorius, Llibre Vermell, enz.).
De Amsterdamse cobla treedt regelmatig op in binnen- en buitenland: ze geeft concerten op alle mogelijke Nederlandse podia en festivals (Nacht van de Poëzie, Festival Mundial, enz.), was te gast bij diverse radio- en tv-programma’s, wordt gevraagd voor (bedrijfs)feesten, maakt regelmatig concertreizen naar Parijs en was tevens te gast in steden als Hannover, Düsseldorf en Luxemburg. Constante in deze concertpraktijk is de tweejaarlijkse tournee door Spaans en Frans Catalonië, altijd op de voet gevolgd door de plaatselijke media.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *